Siirry pääsisältöön

PIKKULAPSIARKI JA TREENAAMINEN

Perheeseeni kuuluu puoliso ja kaksi pientä lasta. Poikamme on touhukas 5-vuotias ja tyttömme energinen 2-vuotias. Perheeni on minulle merkityksellisin asia elämässäni. Ilman terveyttä en kuitenkaan voi pitää 100% huolta tästä kalliimmasta aarteesta, joka minulle on suotu. Ilman terveyttä en myöskään voi nauttia työstäni, jota pidän äärimmäisen tärkeänä ja mielekkäänä. Siinäpä timanttinen elämän top 3 tällä hetkellä. Terveys, perhe ja työ.

Mielestäni sanonta "en minä nyt ehdi/jaksa/pysty/pääse liikkumaan, kun lapset ovat niin pieniä" voisi muuttaa sanonnaksi "nyt mun viimeistään on tärkeää pitää itsestäni huolta, kun lapset ovat pieniä". Minä ainakin koen, että riittävän hyvä kunto auttaa kotona ja töissä jaksamisessa. Toki myös levon, palautumisen ja ravinnon merkitys tulee huomioida. Tässä tekstissä keskityn nyt liikunnan merkitykseen arjessa jaksamisessa omien kokemusteni pohjalta.

Pikkulapsiarki on melko hektistä ja lasten tarpeet menevät usein omien edelle. Se ei kuitenkaan pidemmän päälle ole vanhemman hyvinvoinnille hyväksi. Omatkin tarpeet tulee huomioida. Haluan voida hyvin ja jaksaa arjessa; kotona, töissä ja omissa harrastuksissa. Haluan olla sellaisessa kunnossa, että jaksan pyörittää hektistä pikkulapsiarkea. Haluan, että arki ei ole ainoastaan selviytymistä päivästä toiseen.





Tällä hetkellä perustreeniviikko näyttää tältä:

Ma: Työmatkapyöräily n.50 min. + Peppu30-tunti
Ti: Spinning 30 min + Lihaskuntojumppa 45 min.
Ke: Oma salitreeni n.45 min. heti töiden jälkeen
To: Lepopäivä
Pe: Oma salitreeni n.45 min. heti töiden jälkeen
La: Kävely tai hölkkä n.45 min.
Su: Vaihtelee fiiliksen mukaan

Mitä olen kuitenkin ottanut huomioon erityisen vahvasti pikkulapsiarjen ja treenien yhdistämisessä:

♡ Treenin sisältö ei aina onnistu suunnitelmien mukaan. Jos esim. yöt ovat ollet huonoja, en todellakaan tee suunnitelman mukaista kovaa salitreeniä vaan kevennän kuormaa ja sarjamäärää tai vaihdan kokonaan toiseen lajiin, esimerkiksi kävelyyn. Todella harvoin jätän treenin kokonaan tekemättä.

♡Treenin keston ei tarvitse olla kovin pitkä. 30-45 min. kävely, hölkkä tai salitreeni on jo paljon enemmän kuin ei mitään.

♡Treenien ajankohdat kannattaa suunnitella ennalta puolison ja/tai tukiverkon kanssa. Toki lastenkin kanssa voi liikkua ja tehdä treenejä; tällöin treenit voivat olla esim. lenkkeilyä rattaita pukaten, pyöräilyä, kotijumppaa tai ulkoliikuntapuistotreeniä. Lapset saavat samalla hyvää esimerkkiä liikunnan ilosta.

♡Treeni on hetki, jolloin saan keskittyä täysin itseeni, omaan olooni ja hyvinvointiin. Keho on äärimmäisen fiksu ja sitä kyllä kannattaa kuunnella. Treenihetki on yksi hyvä hetki aistia, kuinka minä ihan oikeasti voin. Jokaisesta treenihetkestä olen todella kiitollinen.

♡Huomioin kokonaiskuormituksen. Pikkulapsiarki, molemman vanhemman kokoaikatyö, kaikkien perheenjäsenten omat harrastukset ja muut menot ovat melkoinen palapeli välillä. Jos keho ja mieli käy pidemmän aikaa ylikierroksilla, on todella hankala pysähtyä ja rentoutua. Tähän auttaa parhaiten kunnon yöunet ja hengitysrentoutukset. Tunnen kyllä heti kun keho ja mieli alkavat palautua takaisin treenien pariin.




Onhan se melkoista tasapainoilua. Kaikki tämä on toki opettelun tulosta. Välillä onnistuu superhyvin ja välillä pakka hajoaa käsiin. Sellaista se on, elämänmakuista elämää. Jos kaipaat apua liikunnan aloittamisessa, ohjelmoinnissa tai tukea hyvinvoinnin lisäämiseen, autamme mielellämme.

Ihanaa arkea ja liikunnan iloa kaikille


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jumissa(ko)?

Oletko jumissa? Useimmiten kireimmät lihakset löytyvät niska-hartiaseudulta, takareidestä, pohkeista ja lonkankoukistajista. Mutta entä jos ne ovatkin vain heikot? Tietenkin on otettava huomioon myös nivelten liikkuvuus (jotkut meistä ovat yliliikkuvia), normaalit anatomiset variaatiot ihmisten välillä ja lihasten luonnollinen jänteys. Esim. liikkuvuus voi nivelessä olla normaali, mutta silti sinulla on tunne lihaksen tiukkuudesta. Tunne on tärkeä huomioitava asia, koska kyllähän siellä jotain ongelmaa silloin on ja asialle kannattaa tehdä jotain. Mutta mitä? Venytellä? Jättää saliharjoittelu vähemmälle? Hieronnasta ja venyttelystä voi saada apua akuuttiin kipuun, mutta pidemmällä tähtäimellä parempia tuloksia saat, kun liikut monipuolisesti. Treenivinkkejä löydät seuraavan tekstin lomasta, sekä tuoretta tutkimustietoa tekstin loppuosiosta. Niska-hartiaseutu Epäkäslihaksen yläosan jumeja esiintyy tyypillisesti sellaisilla henkilöillä, jotka istuvat useita tunteja paikoillaan työske...

Mitä saat Beauty Centeriltä?

 Mitä saat Beauty Centeriltä? Beauty Center on vastaus oululaisten naisten liikkumistarpeelle. Naisten oma liikuntakeskus on matalan kynnyksen hyvinvointikeidas, jossa jokainen treenaaja voi olla oma itsensä ja nauttia kuntoilusta. Sinun ei tarvitse laihduttaa tai kasvattaa lihasta ennen kuin uskallat tulla meille, sillä saat henkilökohtaista ohjausta päästäksesi miellyttävästi alkuun. Centerillä et liiku kaikuvassa hallissa vaan kodikkaassa ympäristössä, josta löytyvät kuntosalin lisäksi kaksi ryhmäliikuntatilaa, tilavat ja lämpimät pukuhuoneet, saunalla varustettu suihkutila ja infrapunasauna. Kun haluat seurata edistymistäsi, käytössäsi on Fit3D-skanneri, joka analysoi muun muassa ryhtiäsi. Skannerista saat kolmiulotteisen kuvan vartalostasi ja pystyt seuraamaan kropassasi tapahtuvia muutoksia. Treenin jälkeen nautit palautusjuoman tai kupposen kuumaa kahvipisteessämme ennen kuin jatkat virkistyneenä päivääsi. Beauty Center liikuttaa kaikenlaisia, tavallisia naisia nuoresta vart...