Siirry pääsisältöön

PIKKULAPSIARKI JA TREENAAMINEN

Perheeseeni kuuluu puoliso ja kaksi pientä lasta. Poikamme on touhukas 5-vuotias ja tyttömme energinen 2-vuotias. Perheeni on minulle merkityksellisin asia elämässäni. Ilman terveyttä en kuitenkaan voi pitää 100% huolta tästä kalliimmasta aarteesta, joka minulle on suotu. Ilman terveyttä en myöskään voi nauttia työstäni, jota pidän äärimmäisen tärkeänä ja mielekkäänä. Siinäpä timanttinen elämän top 3 tällä hetkellä. Terveys, perhe ja työ.

Mielestäni sanonta "en minä nyt ehdi/jaksa/pysty/pääse liikkumaan, kun lapset ovat niin pieniä" voisi muuttaa sanonnaksi "nyt mun viimeistään on tärkeää pitää itsestäni huolta, kun lapset ovat pieniä". Minä ainakin koen, että riittävän hyvä kunto auttaa kotona ja töissä jaksamisessa. Toki myös levon, palautumisen ja ravinnon merkitys tulee huomioida. Tässä tekstissä keskityn nyt liikunnan merkitykseen arjessa jaksamisessa omien kokemusteni pohjalta.

Pikkulapsiarki on melko hektistä ja lasten tarpeet menevät usein omien edelle. Se ei kuitenkaan pidemmän päälle ole vanhemman hyvinvoinnille hyväksi. Omatkin tarpeet tulee huomioida. Haluan voida hyvin ja jaksaa arjessa; kotona, töissä ja omissa harrastuksissa. Haluan olla sellaisessa kunnossa, että jaksan pyörittää hektistä pikkulapsiarkea. Haluan, että arki ei ole ainoastaan selviytymistä päivästä toiseen.

Tällä hetkellä perustreeniviikko näyttää tältä:

Ma: Työmatkapyöräily n.50 min. + Peppu30-tunti
Ti: Spinning 30 min + Lihaskuntojumppa 45 min.
Ke: Oma salitreeni n.45 min. heti töiden jälkeen
To: Lepopäivä
Pe: Oma salitreeni n.45 min. heti töiden jälkeen
La: Kävely tai hölkkä n.45 min.
Su: Vaihtelee fiiliksen mukaan

Mitä olen kuitenkin ottanut huomioon erityisen vahvasti pikkulapsiarjen ja treenien yhdistämisessä:

♡ Treenin sisältö ei aina onnistu suunnitelmien mukaan. Jos esim. yöt ovat ollet huonoja, en todellakaan tee suunnitelman mukaista kovaa salitreeniä vaan kevennän kuormaa ja sarjamäärää tai vaihdan kokonaan toiseen lajiin, esimerkiksi kävelyyn. Todella harvoin jätän treenin kokonaan tekemättä.

♡Treenin keston ei tarvitse olla kovin pitkä. 30-45 min. kävely, hölkkä tai salitreeni on jo paljon enemmän kuin ei mitään.

♡Treenien ajankohdat kannattaa suunnitella ennalta puolison ja/tai tukiverkon kanssa. Toki lastenkin kanssa voi liikkua ja tehdä treenejä; tällöin treenit voivat olla esim. lenkkeilyä rattaita pukaten, pyöräilyä, kotijumppaa tai ulkoliikuntapuistotreeniä. Lapset saavat samalla hyvää esimerkkiä liikunnan ilosta.

♡Treeni on hetki, jolloin saan keskittyä täysin itseeni, omaan olooni ja hyvinvointiin. Keho on äärimmäisen fiksu ja sitä kyllä kannattaa kuunnella. Treenihetki on yksi hyvä hetki aistia, kuinka minä ihan oikeasti voin. Jokaisesta treenihetkestä olen todella kiitollinen.

♡Huomioin kokonaiskuormituksen. Pikkulapsiarki, molemman vanhemman kokoaikatyö, kaikkien perheenjäsenten omat harrastukset ja muut menot ovat melkoinen palapeli välillä. Jos keho ja mieli käy pidemmän aikaa ylikierroksilla, on todella hankala pysähtyä ja rentoutua. Tähän auttaa parhaiten kunnon yöunet ja hengitysrentoutukset. Tunnen kyllä heti kun keho ja mieli alkavat palautua takaisin treenien pariin.
Onhan se melkoista tasapainoilua. Kaikki tämä on toki opettelun tulosta. Välillä onnistuu superhyvin ja välillä pakka hajoaa käsiin. Sellaista se on, elämänmakuista elämää. Jos kaipaat apua liikunnan aloittamisessa, ohjelmoinnissa tai tukea hyvinvoinnin lisäämiseen, autamme mielellämme.

Ihanaa arkea ja liikunnan iloa kaikille


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten aloittaa liikkuminen?

On ihan tosi että toisille meistä liikunta/liikkuminen on todella vastenmielistä ajatuksenkin tasolla. Itse en juuri harrastanut mitään liikuntaa moneen vuoteen lukion jälkeen. Koululiikunnassa olin huono, ja vaikka sain aina arvosanan 8 hyvästä yrittämisestä niin en pitänyt liikuntatunteja mukavina. Näin jälkeenpäin tiedän yhden syyn olleen oma huono kunto ja ylipaino. Jos hiki valuu virtanaan, keuhkot ovat rärähtämispisteessä, jalat painaa kuin betonipylväät etkä vaan kaikkesi annettuasikaan pysy muiden vauhdissa, niin eihän se ole kivaa. Se vie motivaation moneksi vuodeksi. Kohtaan välillä 60+-asiakkaita, jotka kertovat, että koululiikunnan jälkeen heitä ei ole kiinnostanut liikkua. Välillä tamburiini liittyy asiaan. Jos et ole hetkeen liikkunut mutta haluaisit aloittaa liikkumisen, niin etene pienin askelin. Tee lyhyt kävelylenkki, vaikka 5 minuuttia kerrallaan, tai lisää arkiliikuntaa. Tee liikkumisesta mukavaa, esim. hämää aivojasi kuuntelemalla samalla mieluisaa mus

Kesän ekat festarit kuntokeskuksessa!

  Hei Centerin jäsen ja tutustuja! Ensi viikolla on monta aihetta juhlaan: kesä tulee, Beauty Center täyttää 36 vuotta ja vietetään vappua. Nyt startataan kesä yhdessä ja juhlitaan Beauty Centerillä! Toivotamme sinut tervetulleeksi Kesän ekoille Festareille 26.-30.4! Tutustujat myös tervetulleita. Ohjelmassa: - Teemajumpat! Jumpissa ”mukana” kotimaiset ja kansainväliset huippuesiintyjät! -Asukisa: hauskin festariasu palkitaan ilmaisella jäsenkuukaudella! -Festarihaaste: Beauty Centerin tytöt haastaa sinut tekemään 500 kyykkyä viidessä päivässä. Kun olet tehnyt kyykyt, käy kommentoimassa Facebookissa tai Instagramissa kyykkypäivitykseen tai laita vastaanottoon sähköposti tai whatsapp -viesti. Näin osallistut arvontaan. -Photoshoot: vastaanotto ottaa teistä kuvia vastaanoton aukioloaikana (hauskimmat julkaistaan somessa). -Festaribingo ja arvontaa: BC T-paitoja ja muita BC-tuotteita sekä 30min hierontalahjakortteja. Festaritarjoukset pinkillä rannekkeella: -Pt-kamppis: Uu

Elefantti ja sen ratsastaja, ja WOOP

Tässä vielä vuoden viimeiselle päivälle toivottavasti inspiroiva kirjoitus. Palataan ensi viikolla arkeen näitä mietittyämme ja pyritään tekemään itsestämme parempi versio vuoden aikana. :) Aiemmassa postauksessa kerrottiin tapojen ja käyttäytymisen muuttamisesta. Yksi asia, millä pystyt vaikuttamaan omaan käyttäytymiseen, on ympäristön muuttaminen. Pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin myös motivaatiota ja suunnitelmaa. Ihmisessä on kaksi erilaista puolta, se tunteikkaampi ja sitten on myös se rationaalisempi puoli. Kuvitellaan, että tunteikkaampi, reflektoivampi puoli on elefantti, ja se toimii mielihyvän ja kivun vaikutuksesta; se vastaa myös meidän motivaatiota. Ratsastaja elefantin selässä on puolestaan tietoisempi toiminnasta ja tuo suuntaa tekemiseen. Muuttaakseen käyttäytymistään yksilö tarvitsee sekä ratsastajan että elefantin yhteistoimintaa. Eli ratsastaja antaa elefantille selkeän suunnan, mihin kulkea. Ilman motivaatiota elefantti ei kuitenkaan