Siirry pääsisältöön

Kahdeksan vinkkiä kuinka taltutat hiljaisen tulehduksen

                                   Kahdeksan vinkkiä kuinka taltutat hiljaisen tulehduksen

 

Hiljainen tulehdus eli matala-asteinen tulehdus voi olla hankala havaita, sillä se voi olla vuosia oireeton. Hiljainen tulehdus ei ole sairaus, mutta pitkään jatkunut tulehdustila lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen. Sillä voi olla myös yhteyttä Alzheimerin taudin syntyyn. 

Hiljaisen tulehduksen näkyviä merkkejä ovat esimerkiksi jatkuvat infektiot, jatkuva väsymys ja masennus. Tulehdus voi myös ilmetä erilaisina kiputiloina, joihin ei löydy selkeää syytä. Lisäksi kehossa voi olla epämääräinen tai epämiellyttävä olotila. Elintavoillamme voimme vaikuttaa tähänkin asiaan. Tässä sinulle kahdeksan vinkkiä kuinka voit hillitä hiljaista tulehdusta:

 

1. Pidä huoli suolistosi kunnosta lisäämällä tulehdusta poistavia ruokia. Tälläisiä ovat esimerkiksi inkivääri, valkosipuli, yrtit, rasvainen kala tai omega-3, oliiviöljy. Pidä verensokeri tasaisena nauttien 5 ateriaa päivän aikana. Suosi puhdasta ja ravintorikasta ruokaa. Huolehdi, että jokaisella aterialla on marjoja, kasviksia, hedelmiä tai vihanneksia. On myös tärkeää, että ravinto on monipuolista: laadukasta proteiinia, pitkäketjuisia hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja.

 

2. Karsi ruokavaliostasi tulehdusta lisääviä raaka-aineita, kuten sokeri, vehnä, maito ja huonolaatuiset rasvat.

(Jos haluat sokerista eroon, meillä Beauty Centerillä alkaa sokerihiiri-etävalmennus 22.2.2021, voit kysysyä valmennuksesta lisää ravintovalmentajalta Anu Rautio-Saioniolta: anu.raitio-sainio @beautycenteroulu.com)


3. Panosta palauttavaan yöuneen. Sulje kännykkä ja muut laitteet viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Makuuhuoneen lämpötila tulisi olla viileä ja käytä pimennysverhoja pimeyden turvaamiseksi. Aikuisen ihmisen unentarve on 7-9 tuntia vuorokaudessa. 


4. Hallitse stressiä. Stressinhallintakeinoja on monia, mutta kaikista paras on vain rauhoittaa hengitys. Rauhallinen hengitys ja stressi eivät kulje käsi kädessä, joten hengitysharjoitukset ovat tehokkaita stressin poistajia. Hengitä nenän kautta sisään laskien neljään ja  nenän kautta ulos laskien neljään. Voit myös kokeilla ohjattua joogaa.

 

5. Vältä tupakkaa ja runsasta alkoholin käyttöä.

 

6. Harrasta liikuntaa. Liikuntasuosituksen mukaan aikuisen tulisi harrastaa reipasta liikuntaa 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa terveytensä edistämiseksi.

 

7. Painonhallinta ehkäisee hiljaisen tulehduksen syntyä. Rasvakudoksessa esiintyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Ylipainon myötä rasvakudoksen määrä lisääntyy ja tulehdusta kehittävien välittäjäaineiden pitoisuus kasvaa. Eritoten vyötärölle kertynyt rasva on kaikein haitallisinta. Jos tavoitteenasi on painonpudotus, pyri pysyviin elämäntapamuutoksiin. 

 

8. Nouse ylös! Istu vähemmän ja ole aktiivinen arjessa. Ota taukojumppa tavaksi. Pitkään jatkunut istuminen heikentää verenkiertoa ja passiivisuutta, mikä taas lisää riskiä ylipainon kertymiseen ja sitä kautta hiljaiseen tulehduksen syntyyn. 


Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, ota ensin yksi asia mihin keskityt ja kun handlaat sen, voit siirtyä seuraavaan. Pikkuhiljaa hyvää tulee. 
 
Ihanaa kevättalvea sinulle! 
Toivottaa Personal Trainer Jenna Lempinen 



 

 

Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat voida paremmin.

Olemme täällä sinua varten! 💗

Personal trainer Jenna Lempinen, jenna.lempinen@beautycenteroulu.com

Fysioterapeutti Tanja Mikkonen, tanja.mikkonen@beautycenteroulu.com

Fysioterapeutti Saara Cajan, saara.cajan@beautycenteroulu.com

Personal trainer Anu Rautio-Sainio, anu.rautio-sainio@beautycenteroulu.com

Personal trainer Iida Niittykoski, iida.niittykoski@beautycenteroulu.com

Personal trainer Henriikka Könönen, henriikka.kononen@beautycenteroulu.com

Personal trainer Anne Merihaara, anne.merihaara@beautycenteroulu.com




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä saat Beauty Centeriltä?

 Mitä saat Beauty Centeriltä? Beauty Center on vastaus oululaisten naisten liikkumistarpeelle. Naisten oma liikuntakeskus on matalan kynnyksen hyvinvointikeidas, jossa jokainen treenaaja voi olla oma itsensä ja nauttia kuntoilusta. Sinun ei tarvitse laihduttaa tai kasvattaa lihasta ennen kuin uskallat tulla meille, sillä saat henkilökohtaista ohjausta päästäksesi miellyttävästi alkuun. Centerillä et liiku kaikuvassa hallissa vaan kodikkaassa ympäristössä, josta löytyvät kuntosalin lisäksi kaksi ryhmäliikuntatilaa, tilavat ja lämpimät pukuhuoneet, saunalla varustettu suihkutila ja infrapunasauna. Kun haluat seurata edistymistäsi, käytössäsi on Fit3D-skanneri, joka analysoi muun muassa ryhtiäsi. Skannerista saat kolmiulotteisen kuvan vartalostasi ja pystyt seuraamaan kropassasi tapahtuvia muutoksia. Treenin jälkeen nautit palautusjuoman tai kupposen kuumaa kahvipisteessämme ennen kuin jatkat virkistyneenä päivääsi. Beauty Center liikuttaa kaikenlaisia, tavallisia naisia nuoresta varttune

Elefantti ja sen ratsastaja, ja WOOP

Tässä vielä vuoden viimeiselle päivälle toivottavasti inspiroiva kirjoitus. Palataan ensi viikolla arkeen näitä mietittyämme ja pyritään tekemään itsestämme parempi versio vuoden aikana. :) Aiemmassa postauksessa kerrottiin tapojen ja käyttäytymisen muuttamisesta. Yksi asia, millä pystyt vaikuttamaan omaan käyttäytymiseen, on ympäristön muuttaminen. Pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin myös motivaatiota ja suunnitelmaa. Ihmisessä on kaksi erilaista puolta, se tunteikkaampi ja sitten on myös se rationaalisempi puoli. Kuvitellaan, että tunteikkaampi, reflektoivampi puoli on elefantti, ja se toimii mielihyvän ja kivun vaikutuksesta; se vastaa myös meidän motivaatiota. Ratsastaja elefantin selässä on puolestaan tietoisempi toiminnasta ja tuo suuntaa tekemiseen. Muuttaakseen käyttäytymistään yksilö tarvitsee sekä ratsastajan että elefantin yhteistoimintaa. Eli ratsastaja antaa elefantille selkeän suunnan, mihin kulkea. Ilman motivaatiota elefantti ei kuitenkaan

Lähtiskö vai eikö lähtis?

Lähtiskö vai eikö lähtis? Kyllä kannattaa lähteä. Haluamme kumota vääristyneitä olettamuksia liittyen kuntosaliharjoittelun tai ryhmäliikunnan aloittamiseen.  Aloittelijalla voi olla korkea kynnys tulla liikuntakeskukseen, koska voi kokea, että on jotenkin 'vääränlainen'.  Meille voit tulla sellaisena kun olet. Me hyväksymme kaikki naiset omana itsenään. Osa voi kokea, että täytyy ensin treenata tai laihduttaa, että kehtaa tulla liikuntakeskukseen. Tämä ei pidä paikkaansa! Meille voit tulla olit sitten missä kunnossa tahansa. Ammattitaitoiset valmentajat tekevät sinun kuntotasollesi sopivat harjoitteet. Ja nimenomaan täällä meillä tehdään tuloksia -yhdessä. Osa voi pelätä, että tekee lihaskuntoliikkeet väärin. Me yksi ainoista kuntosaleista tarjoamme liittymisen yhteydessä kuntosaliohjauksen ja -ohjelman. Tulet siis tekemään liikkeet turvallisesti, oikein ja tehokkaasti.  Aluksi liikunnan toteuttaminen voi tuntua raskaalta ja väsyttävältä. Moni kysyy, että: "Eikö tämän har