Siirry pääsisältöön

Kahdeksan vinkkiä kuinka taltutat hiljaisen tulehduksen

                                   Kahdeksan vinkkiä kuinka taltutat hiljaisen tulehduksen

 

Hiljainen tulehdus eli matala-asteinen tulehdus voi olla hankala havaita, sillä se voi olla vuosia oireeton. Hiljainen tulehdus ei ole sairaus, mutta pitkään jatkunut tulehdustila lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen. Sillä voi olla myös yhteyttä Alzheimerin taudin syntyyn. 

Hiljaisen tulehduksen näkyviä merkkejä ovat esimerkiksi jatkuvat infektiot, jatkuva väsymys ja masennus. Tulehdus voi myös ilmetä erilaisina kiputiloina, joihin ei löydy selkeää syytä. Lisäksi kehossa voi olla epämääräinen tai epämiellyttävä olotila. Elintavoillamme voimme vaikuttaa tähänkin asiaan. Tässä sinulle kahdeksan vinkkiä kuinka voit hillitä hiljaista tulehdusta:

 

1. Pidä huoli suolistosi kunnosta lisäämällä tulehdusta poistavia ruokia. Tälläisiä ovat esimerkiksi inkivääri, valkosipuli, yrtit, rasvainen kala tai omega-3, oliiviöljy. Pidä verensokeri tasaisena nauttien 5 ateriaa päivän aikana. Suosi puhdasta ja ravintorikasta ruokaa. Huolehdi, että jokaisella aterialla on marjoja, kasviksia, hedelmiä tai vihanneksia. On myös tärkeää, että ravinto on monipuolista: laadukasta proteiinia, pitkäketjuisia hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja.

 

2. Karsi ruokavaliostasi tulehdusta lisääviä raaka-aineita, kuten sokeri, vehnä, maito ja huonolaatuiset rasvat.

(Jos haluat sokerista eroon, meillä Beauty Centerillä alkaa sokerihiiri-etävalmennus 22.2.2021, voit kysysyä valmennuksesta lisää ravintovalmentajalta Anu Rautio-Saioniolta: anu.raitio-sainio @beautycenteroulu.com)


3. Panosta palauttavaan yöuneen. Sulje kännykkä ja muut laitteet viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Makuuhuoneen lämpötila tulisi olla viileä ja käytä pimennysverhoja pimeyden turvaamiseksi. Aikuisen ihmisen unentarve on 7-9 tuntia vuorokaudessa. 


4. Hallitse stressiä. Stressinhallintakeinoja on monia, mutta kaikista paras on vain rauhoittaa hengitys. Rauhallinen hengitys ja stressi eivät kulje käsi kädessä, joten hengitysharjoitukset ovat tehokkaita stressin poistajia. Hengitä nenän kautta sisään laskien neljään ja  nenän kautta ulos laskien neljään. Voit myös kokeilla ohjattua joogaa.

 

5. Vältä tupakkaa ja runsasta alkoholin käyttöä.

 

6. Harrasta liikuntaa. Liikuntasuosituksen mukaan aikuisen tulisi harrastaa reipasta liikuntaa 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa terveytensä edistämiseksi.

 

7. Painonhallinta ehkäisee hiljaisen tulehduksen syntyä. Rasvakudoksessa esiintyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Ylipainon myötä rasvakudoksen määrä lisääntyy ja tulehdusta kehittävien välittäjäaineiden pitoisuus kasvaa. Eritoten vyötärölle kertynyt rasva on kaikein haitallisinta. Jos tavoitteenasi on painonpudotus, pyri pysyviin elämäntapamuutoksiin. 

 

8. Nouse ylös! Istu vähemmän ja ole aktiivinen arjessa. Ota taukojumppa tavaksi. Pitkään jatkunut istuminen heikentää verenkiertoa ja passiivisuutta, mikä taas lisää riskiä ylipainon kertymiseen ja sitä kautta hiljaiseen tulehduksen syntyyn. 


Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, ota ensin yksi asia mihin keskityt ja kun handlaat sen, voit siirtyä seuraavaan. Pikkuhiljaa hyvää tulee. 
 
Ihanaa kevättalvea sinulle! 
Toivottaa Personal Trainer Jenna Lempinen  

 

Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat voida paremmin.

Olemme täällä sinua varten! 💗

Personal trainer Jenna Lempinen, jenna.lempinen@beautycenteroulu.com

Fysioterapeutti Tanja Mikkonen, tanja.mikkonen@beautycenteroulu.com

Fysioterapeutti Saara Cajan, saara.cajan@beautycenteroulu.com

Personal trainer Anu Rautio-Sainio, anu.rautio-sainio@beautycenteroulu.com

Personal trainer Iida Niittykoski, iida.niittykoski@beautycenteroulu.com

Personal trainer Henriikka Könönen, henriikka.kononen@beautycenteroulu.com

Personal trainer Anne Merihaara, anne.merihaara@beautycenteroulu.com
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesän ekat festarit kuntokeskuksessa!

  Hei Centerin jäsen ja tutustuja! Ensi viikolla on monta aihetta juhlaan: kesä tulee, Beauty Center täyttää 36 vuotta ja vietetään vappua. Nyt startataan kesä yhdessä ja juhlitaan Beauty Centerillä! Toivotamme sinut tervetulleeksi Kesän ekoille Festareille 26.-30.4! Tutustujat myös tervetulleita. Ohjelmassa: - Teemajumpat! Jumpissa ”mukana” kotimaiset ja kansainväliset huippuesiintyjät! -Asukisa: hauskin festariasu palkitaan ilmaisella jäsenkuukaudella! -Festarihaaste: Beauty Centerin tytöt haastaa sinut tekemään 500 kyykkyä viidessä päivässä. Kun olet tehnyt kyykyt, käy kommentoimassa Facebookissa tai Instagramissa kyykkypäivitykseen tai laita vastaanottoon sähköposti tai whatsapp -viesti. Näin osallistut arvontaan. -Photoshoot: vastaanotto ottaa teistä kuvia vastaanoton aukioloaikana (hauskimmat julkaistaan somessa). -Festaribingo ja arvontaa: BC T-paitoja ja muita BC-tuotteita sekä 30min hierontalahjakortteja. Festaritarjoukset pinkillä rannekkeella: -Pt-kamppis: Uu

Motivaatio - tietoisku

Varmasti jokaisella motivaatio liikkumiseen ja terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseen on joskus hakusessa. Tässä sinulle muutama hyvä vinkki, joilla voit löytää motivaation liikkumiseen ja/tai pitää sitä paremmin yllä.  Listaa ajatukset näistä kysymyksistä paperille:      Mikä on sinulle tärkeää?      Mitä arvostat elämässä?      Mikä motivoi sinua liikkumaan?      Pohdi kuinka säännöllinen liikkuminen tukee arvostamiasi asioita Etsi sisäistä motivaation lähdettä, sillä se on yleensä pitkäkestoinen ja pysyvämpi verrattuna ulkoisen motivaation lähteisiin. Sisäisessä motivaatiossa ihminen toimii omasta tahdostaan ja kokee iloa ja tyydytystä toiminnastaan. Toiminta koetaan arvokkaana, kun taas ulkoisessa motivaatiossa toimintaa ohjaavat palkinnot ja rangaistukset. Priorisoi säännöllinen liikkuminen etusijalle. Pienin tavoittein pyri tekemään liikkumisesta säännöllistä ja sitä kautta tapa. Tee tavoitteistasi riittävän helppoja, jotta tunnet itsesi onnistuneeksi joka päivä. Aloita esime