Siirry pääsisältöön

NÄIN LISÄÄ OMATOIMISUUTTA JA TERVEITÄ ELINVUOSIA (JA KUINKA VÄLTÄT LAITOSHOIDON)

Nykyisin ihmiset elävät huomattavasti pidempään kuin aikaisemmin ja eläkkeellä voidaan olla vuosikymmeniä. Lisävuodet ovat yleensä terveitä ja toimintakykyisiä.

Fun fact: 1800-luvulla miesten ja naisten eliniän odote oli n. 40 vuotta, 1900-luvulla nousu 45-vuodesta 81-ikävuoteen.

Eli aiemmin kuoltiin ”nuorina”, mutta nyt pysytään hengissä huomattavasti pidempään. Ikääntymistä ei voi pysäyttää, mutta hyviä elinvuosia voi saada vaikka loppuun asti.

Ihminen on sosiaalinen ja liikkumaan tarkoitettu olento, joten näitä taitoja on tärkeää pitää yllä. Hyväkuntoinen ihminen ikääntyessäänkin säilyttää usein elämänilon, kun pystyy liikkumaan, harrastamaan, tapaamaan lapsenlapsia ja tuttavia, matkustelemaan jne. Huonokuntoisimmilla ihmisillä elinympäristö on kapea, eli ei ole sosiaalisia suhteita eikä ulos juuri mennä. Liikkumattomuus heikentää edelleen liikuntakykyä ja halua lähteä ulos. Tietenkin sairastumiset ja loukkaantumiset voivat vaikuttaa kuntoon, mutta oli kuinka huonossa kunnossa vain niin tulisi liikkua jollakin tavalla pitääkseen yllä normaaleja liikkuvuuksia ja lihasvoimaa. Muutoin kivut ja huono kunto ruokkivat toinen toistaan niin että kivut lisääntyvät ja kunto heikkenee. Myös omatoimisuuden väheneminen johtaa siihen, että riippuvuus muiden avusta lisääntyy. Monesti häpeä liittyy myös vahvasti liikkumiskyvyn rajoittumiseen, eli ei haluta muiden näkevän omaa huonoa liikkumiskykyä, tai ei haluta paljastaa muille, että on kipuja, ja kunto on heikko. Joskus esim. kuntosalille lähtemistä haittaa se, ettei tiedetä mitä kuntosalilla tehdään ja "miten" kuuluu liikkua.

Liike on lääke

Monipuolisesti liikkumalla pidät yllä ja kehität kestävyyskuntoasi, lihasvoimaasi ja virkeyttäsi. Aivosi saavat liikkuessa virikkeitä ja muistisi pysyy terävänä. Liikkuessa voit tavata myös uusia ihmisiä. Liikuntakeskus Beauty Center on siitä ehkä harvinainen kuntoilupaikka, sillä täällä voi tuntea yhteisöllisyyttä. Henkilökunta ja asiakkaat juttelevat kun kohtaavat käytävillä, hymy nousee huulille kun tapaa tutun kanssa treenaajan vaikka ei varsinaisesti toista tunnekaan.

UKK-instituutin  suositukset yli 65-vuotiaille

Kävely on hyvää kestävyysliikuntaa, mutta sen lisäksi viikossasi olisi hyvä olla lihaskuntoharjoittelua. UKK-instituutin liikuntasuosituksessa yli 65-vuotiaille painotetaan enemmän lihasvoimaa ja tasapainoa, joilla on vaikutusta erityisesti arjessa selviytymiseen, liikkumiskykyyn sekä esimerkiksi kaatumisten ehkäisyyn. Suositus korostaa liikkumisen monipuolisuutta. Tavoitteena on toimintakykyä ylläpitävä tai parantava liikkuminen.

Yli 65-vuotiaiden liikkumisen suosituksen keskiössä ovat seuraavat asiat: 

  • Lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta tulisi harjoittaa ainakin kaksi kertaa viikossa. 

  • Sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan ainakin 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saa, kun lisää liikkumisen tehoa reippaasta rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrän tulisi olla ainakin 1 tunti 15 minuuttia viikossa. 

  • Kevyttä liikuskelua tulisi kuulua päivään mahdollisimman usein. 

  • Näiden monipuolinen yhdistely edistää parhaiten terveyttä ja toimintakykyä. 

Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä. 

Liikkuminen kivun kanssa

Sen sijaan että varot liikkumasta, koska sinulla on ”huono selkä” tai polvikipua, koeta liikkua ja etsi sinulle sopivat liikkumismuodot. Tässä auttaa PT/fysioterapeutti. On hyvin tavallista, että liikkuminen muuttuu, vähenee tai jää kokonaan pois, jos on tarpeeksi kipuja. Liikkumisen vähentyminen kivun pitkittymisen vuoksi aiheuttaa herkästi oireita muualle kehoon ja ryhti huononee. Usein kivun kanssa elävä ei edes huomaa, kuinka kehon käyttö muuttuu epätasapainoiseksi ja vääristyneeksi. Kipeän alueen suojelusta tulee tapa, joka jatkuu, vaikka kipu vähenisikin.

Hyvin usein pitkäaikainen kipu lisää lihasjännitystä. Lihasten jännittäminen on reaktio, joka voi auttaa tasoittamaan kipua sen voimistuessa. Se voi kuitenkin johtaa siihen, että entistä pienemmät kiputuntemukset laukaisevat lihasjännitystä. Jatkuva jännittyneisyys voi vaikeuttaa unen saantia ja heikentää palautumista, sekä heijastua niska- ja hartiaseutuun lihasongelmina ja aiheuttaa jännityspäänsärkyä.

UKK-instituutin liikuntasuosituksessa on mukana myös paikallaanolon tauotus ja palautuminen. Liikuskelu aktivoi lihaksiasi, vähentää kehosi kuormittumista ja lisää tuki- ja liikuntaelimistösi hyvinvointia ja pitää yllä liikkumiskykyäsi. Palauttavaa unta tulee olla riittävästi, eikä unen laadusta kannata tinkiä. Unen aikana aivosi jäsentävät ajatuksiasi ja palaudut päivän rasituksista.


Älä luovuta kivun tai heikon kunnon edessä, vaan pysy sisäisesti vahvana ja hae myös vahvistusta lihaksillesi. Pyydä apua, me Beauty Centerin fysioterapeutit ja Personal Trainerit olemme täällä sinua varten!

 

Nähdään centterillä!

- PhysioTrainer Tanja - 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä saat Beauty Centeriltä?

 Mitä saat Beauty Centeriltä? Beauty Center on vastaus oululaisten naisten liikkumistarpeelle. Naisten oma liikuntakeskus on matalan kynnyksen hyvinvointikeidas, jossa jokainen treenaaja voi olla oma itsensä ja nauttia kuntoilusta. Sinun ei tarvitse laihduttaa tai kasvattaa lihasta ennen kuin uskallat tulla meille, sillä saat henkilökohtaista ohjausta päästäksesi miellyttävästi alkuun. Centerillä et liiku kaikuvassa hallissa vaan kodikkaassa ympäristössä, josta löytyvät kuntosalin lisäksi kaksi ryhmäliikuntatilaa, tilavat ja lämpimät pukuhuoneet, saunalla varustettu suihkutila ja infrapunasauna. Kun haluat seurata edistymistäsi, käytössäsi on Fit3D-skanneri, joka analysoi muun muassa ryhtiäsi. Skannerista saat kolmiulotteisen kuvan vartalostasi ja pystyt seuraamaan kropassasi tapahtuvia muutoksia. Treenin jälkeen nautit palautusjuoman tai kupposen kuumaa kahvipisteessämme ennen kuin jatkat virkistyneenä päivääsi. Beauty Center liikuttaa kaikenlaisia, tavallisia naisia nuoresta varttune

Elefantti ja sen ratsastaja, ja WOOP

Tässä vielä vuoden viimeiselle päivälle toivottavasti inspiroiva kirjoitus. Palataan ensi viikolla arkeen näitä mietittyämme ja pyritään tekemään itsestämme parempi versio vuoden aikana. :) Aiemmassa postauksessa kerrottiin tapojen ja käyttäytymisen muuttamisesta. Yksi asia, millä pystyt vaikuttamaan omaan käyttäytymiseen, on ympäristön muuttaminen. Pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin myös motivaatiota ja suunnitelmaa. Ihmisessä on kaksi erilaista puolta, se tunteikkaampi ja sitten on myös se rationaalisempi puoli. Kuvitellaan, että tunteikkaampi, reflektoivampi puoli on elefantti, ja se toimii mielihyvän ja kivun vaikutuksesta; se vastaa myös meidän motivaatiota. Ratsastaja elefantin selässä on puolestaan tietoisempi toiminnasta ja tuo suuntaa tekemiseen. Muuttaakseen käyttäytymistään yksilö tarvitsee sekä ratsastajan että elefantin yhteistoimintaa. Eli ratsastaja antaa elefantille selkeän suunnan, mihin kulkea. Ilman motivaatiota elefantti ei kuitenkaan

Lähtiskö vai eikö lähtis?

Lähtiskö vai eikö lähtis? Kyllä kannattaa lähteä. Haluamme kumota vääristyneitä olettamuksia liittyen kuntosaliharjoittelun tai ryhmäliikunnan aloittamiseen.  Aloittelijalla voi olla korkea kynnys tulla liikuntakeskukseen, koska voi kokea, että on jotenkin 'vääränlainen'.  Meille voit tulla sellaisena kun olet. Me hyväksymme kaikki naiset omana itsenään. Osa voi kokea, että täytyy ensin treenata tai laihduttaa, että kehtaa tulla liikuntakeskukseen. Tämä ei pidä paikkaansa! Meille voit tulla olit sitten missä kunnossa tahansa. Ammattitaitoiset valmentajat tekevät sinun kuntotasollesi sopivat harjoitteet. Ja nimenomaan täällä meillä tehdään tuloksia -yhdessä. Osa voi pelätä, että tekee lihaskuntoliikkeet väärin. Me yksi ainoista kuntosaleista tarjoamme liittymisen yhteydessä kuntosaliohjauksen ja -ohjelman. Tulet siis tekemään liikkeet turvallisesti, oikein ja tehokkaasti.  Aluksi liikunnan toteuttaminen voi tuntua raskaalta ja väsyttävältä. Moni kysyy, että: "Eikö tämän har